Mijn naam is Micky van Houten, 50 jaar en woonachtig in Krimpen aan de Lek. Sinds mei 2014 ben ik vrijwilliger Thuis Administratie bij Stichting WON. Ik heb me als vrijwilliger bij Stichting WON aangemeld, nadat ik een advertentie in het Nederlek Nieuws zag staan. Daarin stond dat ze op zoek waren naar vrijwilligers die anderen konden helpen met hun financiële administratie. Aangezien ik ruim 20 jaar werkzaam ben geweest in de financiële dienstverlening, tijd over had en graag mensen wilde helpen, heb ik mij aangemeld.
Na een bijeenkomst waarin duidelijk werd gemaakt, wat van de vrijwilligers verwacht werd, ben ik gekoppeld aan een hulpvrager.

Al bijna 2 jaar ga ik om de 2/3 weken langs bij een meneer om zijn post door te nemen. We kijken samen wat weg kan, of waar actie op moet worden ondernomen. Alles wat weg kan, wordt netjes door hem op een stapeltje gelegd, waarna hij het later bij het oud papier doet. De post waar actie op moet worden ondernomen pakken we samen aan. Dit betreft regelmatig het invullen van formulieren. Vaak moet er stukken meegestuurd worden met de formulieren. Ik maak dan een foto van de stukken, print ze thuis uit en doe dan alles voor hem op de post. Dit gebeurt allemaal in onderling overleg. Terwijl we bezig zijn, wordt er aardig wat afgekletst en is het altijd heel gezellig. Aan het eind kijken we de bankrekening nog even na, of er geen gekke dingen zijn gebeurd.

Het komt ook voor dat ik tijdelijk iemand ga helpen. Dit kan zijn omdat iemand schulden heeft en zich bij de schuldhulpverlening wil aanmelden. Hiervoor is het nodig dat er een dossier wordt gemaakt van alle schulden. Dit kan voor sommige mensen een enorme klus zijn. Bijvoorbeeld omdat hun administratie niet op orde is en alles in één grote doos is gestopt. We gaan dan samen alles ordenen zodat er overzicht ontstaat. Regelmatig komt het voor dat men niet meer in staat is deze stap te zetten door alle problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Samen stropen we dan de mouwen op, zetten onze schouders eronder, zodat we samen deze klus kunnen klaren.
Het is fijn om voor deze mensen, van betekenis te kunnen zijn.

Mij naam is Monique, en al ruim 2 jaar ben ik vrijwilligster op de maandagochtend bij de SWOS in Schoonhoven.

Daar draaien wij een ontmoetingsochtend voor licht-dementerende. Samen met nog twee andere vrijwilligers verzorgen wij elke week de activiteiten voor deze groep van 9 deelnemers. We beginnen altijd met een kopje koffie , en bespreken wat we gaan doen die ochtend.

Het is inmiddels een hechte groep geworden , en je merkt dat de mensen je vertrouwen en het leuk vinden dat je er elke maandag weer bent. Het geeft mij heel veel energie en een blij gevoel als ik er op maandag weer geweest ben. Het is een wissel werking van liefde die je erin stopt en ervoor terug krijgt. Ik word er blij van!

Monique

Jaap Haspels is sinds zijn pensionering actief als vrijwilliger bij de klusjesdienst.

“Ik kreeg de vraag om wat klusjes te doen bij een mevrouw van ruim 90 jaar, die graag zelfstandig wil blijven wonen. Deze mevrouw is nog zeer punctueel en wil nog graag alles zelf doen en regelen. Echter, om haar was te doen (haar wasmachine staat in de garage), moet zij zich goed vasthouden aan een stel tegels onder het raam. ”Toen ik dat zag”, vertelt Jaap, “heb ik haar voorgesteld om een loopbeugel te plaatsen op de muur”. Nu is Jaap een verzamelaar in de meest uiteenlopende materialen en heeft de meeste spullen voor zo’n loopbeugel in zijn schuur, waardoor de kosten voor deze mevrouw minimaal waren en de veiligheid optimaal.

Maar al werkend en kletsend kwam hij erachter dat deze mevrouw niet overweg kon met haar muziekinstallatie, maar heel graag luistert naar klassieke muziek. Vanuit zijn vrijwilligerswerk bij Dorcas kon Jaap een ouderwetse radio bemachtigen en deze instellen op een klassieke zender. Een zeer tevreden inwoner bleef achter. “Hier haal je toch je voldoening uit!”, aldus Jaap.

Jaap Haspels

Sinds begin 2009 ben ik vrijwilliger bij de stichting WON en doe ik verschillende werkzaamheden, zoals het uitvoeren van klussen, administratie bijwerken of bijvoorbeeld formulieren invullen voor een bepaalde uitkering.

Het uitvoeren van klussen houdt onder andere in een lamp ophangen, een zonnewering ophangen of een deurbeschermer monteren.

Als er administratie bijgewerkt moet worden is het wel eens lastig dat niet iedereen over een computer met internet aansluiting beschikt, met name bij ouderen komt dat nog al  eens voor. Alles bij elkaar is het afwisselend werk en de mensen zijn ontzettend dankbaar en dat is dan ook de motivatie om dit werk te doen.

Klussen

Informatief huisbezoek.

 

Vorig jaar zag ik een op oproepje in een Huis-aan-Huisblaadje: ‘Vrijwilligers gezocht  om mensen  thuis te bezoeken voor een informatief gesprek’. Iedereen die dat jaar 75 werd (in Ouderkerk en Gouderak), zou dan bezocht worden om via een vraaggesprek  er achter te komen hoe de thuissituatie is en of er behoeft is aan aanvullende informatie.

Dat leek mij wel wat. Contact met mensen uit je dorp en op een zelf te bepalen tijd een huis bezoek afleggen en zo een steentje bijdrage aan de zorg maatschappij.

Die bezoekjes waren heel gezellig en je leert de mensen uit je dorp op een ander manier kennen. In de praktijk blijkt wel dat de meest 75 jarigen nog heel fit zijn en van alles ondernemen.  Ook zijn de meesten bekend op het internet en in staat om zelf dingen uit te zoeken mocht er iets nodig zijn. Maar met het boekje van de WON met informatie waren ze wel blij, zodat ze altijd de mogelijkheid hadden om daar nadere informatie in te vinden mocht het nodig zijn. Ik had toch wel het idee  dat ik nuttig bezig was en ga volgend jaar weer bij nieuwe 75 jarigen langs.

Informatief huisbezoek